Het deep-web draait op het zogenaamde '.union.to'-netwerk, een subcategorie van het tor-netwerk, wat ervoor bedoeld is om volledig anoniem online te kunnen surfen. Hierdoor is ook het '.union'-netwerk bijna volledig anoniem, het enige wat jouw identiteit prijs kan geven is wat jij zelf er op zet.
Eigenlijk is het een soort 2e internet wat niet bij het surface-web hoort (het 'normale' internet). Zo is het bijvoorbeeld erg moeilijk te indexeren door zoekmachines omdat de URL's erg cryptisch zijn en er bijna geen links van de ene naar de andere pagina gaan. Hierdoor wordt het vaak gebruikt om iets te publiceren wat niet velen mogen weten.
Van mensen die gestolen spullen van de locale pc-boer aanbieden tot huurmoordenaars, alles is er te krijgen. Dit betekend alleen niet dat het alleen voor criminele doeleinden gebruikt wordt, er staat ook research papers van nasa en andere grote instellingen op, waar alleen de mensen met een link naartoe kunnen.
Door de eerder besproken moeilijkheid om het deep-web te indexeren is het ook erg lastig om te kijken wat er nou allemaal op staat. De enige keer dat men echt heeft gekeken hoe groot het surface-web en het deep-web (in vergelijking) waren was in 2001 op basis van een mathematisch algoritme ontwikkeld aan de Universiteit van Californië.
Hieruit bleek dat het deep-web ongeveer 75000 TeraByte aan data had, tegenover de 19 TeraByte die het surface-web toen had. Wat er dus op neer komt dat het deep-web ten tijden van het onderzoek 400 tot 550 keer groter was dan het surface-web.
Nieuwsgierig geworden?
Gebruik dan deze tutorial en ga zelf op onderzoek uit: Ontdek het deep-web.
Peter Venema
Qlic