Unieke werkwijze: standaard software op maat gemaakt

Geplaatst op 7 februari 2024 5 minuten lezen
7 februari 2024 5 minuten lezen
Unieke werkwijze: standaard software op maat gemaakt

Maatwerk software... Bij deze term krijgen veel ondernemers de kriebels. Wat dat betreft lijkt maatwerk software bouwen op het bouwen van een huis. Hoe vaak hoor je iemand die na het bouwen van een huis zijn aannemer aanbeveelt?
Juist. Bijna nooit.

Problemen bij maatwerk software ontwikkeling

De eerste gedachten en helaas ook vaak de realiteit:

Verder zien we dat de drempel om software op maat te laten bouwen erg groot is. Het is een enorme beslissing met vaak grote gevolgen voor de organisatie.

De oplossing: Standaard op maat

Qlic heeft de afgelopen jaren een unieke werkwijze ontwikkelt: Modulair maatwerk. Met eigen ontwikkelde bouwstenen hebben we een grote basis aan modules en functionaliteiten. Deze doos aan bouwstenen bevat onderdelen die vaak voorkomen zodat we niet telkens het wiel opnieuw hoeven uit te vinden. Hierdoor kunnen we sneller opleveren en voorkomen we fouten. Deze bouwstenen kunnen we inzetten bij het realiseren van een maatwerk applicatie en volledig aanpassen aan de wensen van de gebruiker. Zo heb je geen onnodige velden en werkt de software precies zoals jij dat wil.

Toch is onze oplossing geen standaard software. Standaard software (SaaS) is niet aan te passen en generiek gemaakt voor alle gebruikers. Bij Qlic geloven we in de kracht van maatwerk software. Zo hoef je de processen niet aan te passen aan hoe de softwarebouwer dat heeft bedacht maar maak je software bij hoe je werkt in je bedrijf.

De voordelen van onze unieke werkwijze

Met kant en klare bouwstenen hebben we een kick-start en hoeven we niet te bouwen wat voor iedereen gelijk is. Denk daarbij aan functionaliteiten als inloggen, een rechtensysteem of een CRM. Deze modules kunnen we, in tegenstelling tot standaard software, volledig op maat aanpassen. Ook kunnen we dit uitbreiden met extra functionaliteiten of maatwerk wensen. Onze werkwijze is dus te vergelijken met het bouwen van een prefab woning.

De voordelen van bouwen middels onze unieke werkwijze:

  • We bouwen voor een vaste prijs, zo weet je waar je aan toe bent
  • De prijs voor de afgesproken functionaliteiten veranderd nooit
  • De benodigde tijd is veel beter in te schatten waardoor we deadlines altijd halen
  • Door hergebruik van bouwstenen vinden we het wiel niet opnieuw uit
  • De oplevering is veel sneller dan bij traditionele bouw
  • Door continue updates profiteert je mee van verbeteringen
  • De kosten voor beheer en onderhoud zijn veel lager en altijd helder

De stappen bij deze werkwijze

Kort uitgelegd, gaat het bouwen van "prefab software" op de volgende manier:

  • Inventarisatie
    We brengen in interactieve sessies alle wensen in kaart en komen tot een vaste prijs.
  • Installeren van de software en de benodigde bouwstenen (modules)
    We zetten je omgeving op volgens onze kick-start methode
  • Volledig naar wens aanpassen van de bouwstenen
    De uitkomsten van de inventarisatie worden doorgevoerd en de modules worden aangepast
  • Eventueel maatwerk
    We ontwikkelen nieuwe modules en maatwerk als we dit nog niet in onze bibliotheek hebben.

De mitsen en maren

Is de oplossing van Qlic dan een kwestie van "kopiëren en plakken"? Staat mijn nieuwe applicatie dan in een week online? Hoe rijmt de benodigde investering met het feit dat onderdelen al op de plank liggen?

Onze werkwijze geeft bij het ontwikkelproces veel meer zekerheid, houvast en grip. Daardoor kunnen we werken met een vaste prijs en halen we deadlines. Ondanks de prefab onderdelen blijft elk traject uniek. Onderdelen zijn nooit 1 op 1 in te zetten en er komt altijd maatwerk bij kijken. De grootste voordelen zitten hem dus vooral in grip op het project, het budget en de tijd.

De investering ten opzichte van SaaS

Toch is het bouwen met modulaire onderdelen niet zo simpel als kopiëren en plakken. De initiële investering zal daardoor vergelijkbaar zijn met een traditionele manier van bouwen. De winst zit hem vooral in het werk na oplevering. Bij een traditionele manier van bouwen volgt vaak veel nawerk met verbeteringen en correcties waardoor de uiteindelijke prijs veel hoger is dan de genoemde prijs in de offerte. Bij onze methode voorkomen we dat. We hebben immers alle feedback en correcties door de jaren heen al doorgevoerd in de bouwstenen. In traditionele bouw worden schattingen vaak niet gehaald en loopt het project meestal uit.

Kort samengevat zal de initiele offerte prijs vergelijkbaar zijn met traditionele bouw, maar de uiteindelijke prijs is lager door minder correcties en verbeteringen, geen uitloop en een vaste prijs garantie.

Wil je ook software laten bouwen zonder verrassingen? Neem dan contact met ons op!

Samen kijken wat Qlic voor jou kan doen?

Ben je geïnteresseerd in de mogelijkheden of heb je een specifieke vraag?
Wij helpen je graag verder!